MENU Cultuur in Oost

Filmfestival Oost 2017 geslaagd

Ruim 200 bezoekers bezochten afgelopen zondag 23 april 2017 het Filmfestival Oost. We begonnen om 11.00 uur en het was ruim over zessen toen de laatste film eindigde. Een aantal bezoekers betreurde het dat ze, door de simultane programmering over vier zalen, niet alle films van hun keuze konden bekijken. Ook werd er gevraagd of we komend jaar weer een filmfestival organiseren.

Er zijn nog voldoende films van en over Oost. We kijken of we in 2019 opnieuw een Filmfestival Oost organiseren
Ontmoet Oost zingt! Korendag 2015

De Korendag gehouden op het terrein van het University College Utrecht is een succes geworden. Zeventien prachtige optredens met veel enthousiasme, toewijding en kwaliteit voor een talrijk publiek. Het kinderkoor De Odysingers, het koor van basisschool De Odyssee dat na schooltijd trouw repeteert, opende het festival. Daarna ging het snel, koor na koor kwam op en zong, indrukwekkende kamerkoren waarvan Amor Vincit effectief gebruik maakte van de ruimte door zich zo langs de wanden en op het balkon op te stellen dat een bijna kathedraal effect werd bereikt. Als je als toeschouwer net ingesteld was te luisteren naar kamerkoren kwam daar het theaterkoor “Vinger in je Oor” met een verrassende show. De 90 vrouwen van Tobin Singing Society zette vervolgens de boel nog eens vocaal op stelten waarna Popcorn er in de Dining Hall met jeugdig enthousiasme tegen aan ging en “Waar het asfalt ophield” als slotact in het Auditorium indruk maakte met een geheel eigen repertoire en gebruik van het podium. (Misschien was dat wel het aardigste van de dag: de geweldige variatie.)


Intussen was het heerlijk weer, achter de gebouwen stond je heerlijk uit de wind en bleef het ook na het laatste koor nog gezellig druk. Of we het nog eens herhalen? De eerste aanmeldingen van nieuwe koren hebben we al binnen, koren die dit keer waren afgevallen vroegen of ze de volgende keer wel mee mochten doen en een aantal koren dat wel meezong, meldde dat ze dat graag nog eens willen doen.
Cultuur in Oost dankt alle koren, de vrijwilligers en de partners , onder wie dit jaar voor het eerst ondernemersverenigingen, voor deze mooie dag!2014: Oost ontmoet Rietveld

Rietveld overleed in 1964, 50 jaar geleden, vandaar dat dit jaar Ontmoet Oost in het teken staat van deze architect van wie maar liefst negen ontwerpen te vinden zijn in Oost. Download hier de voor deze gelegenheid ontworpen Rietveld route.
Veel mensen bezochten deze dag de Rietveldwoning van Ronald Willemsen en ook de lezingen waren druk bezocht. Tijdens de workshop 'Samen bouwen aan Rietveld' werd er hard gewerkt met mooie Rietveldkrukjes als resultaat.
Maar ook de workshop mini Rietveldstoeltjes was erg leuk. En bij verpleeghuis Swellengrebel werkten ouderen aan een Rietveldcollage.

De veiling was, met een opbrengst van bijna € 4.000,- zeer geslaagd! Een deel van deze opbrengst komt ten goede aan het Rode Kruis Utrecht.
Wij danken alle kopers voor hun bijdrage. En uiteraard ook dank aan de kunstenaars die een deel van de verkoopprijs aan het Rode Kruis beschikbaar stelden!

Er is werk verkocht van Thea de Waard, Marc Peters, Lies van den Berg, Monica Buch, Inge van den Thillart, Hank Kruidhof, Frans de Jonge, Ruth van der Neut, Rob Morren, Trudie Hollander, Peter Engelen en John Noy.

2013: Oost viert vrede

Op een negental locaties viert Oost dat de vrede van Utrecht 300 jaar geleden is gesloten. In het Diakonessenhuis een programma vol muziek, zang en poëzie, Bij De Wilg een keur aan activiteiten. Streekmarkt, culinaire hoogstandjes en genieten van kunst en optredens. Kunstenares Elaine Vis werkt met bewoners aan een mobiele oase: supergrote plant voor op rolstoelen en scootmobiels.Op de Kranenburgerschool wordt de laatste fase van het project Tafelbos uitgevoerd: van diverse in Utrecht gekapte bomen worden tafels gemaakt. Een feestelijke parade trekt op 21 juni vanaf de Marksbrug in Oost naar het openingfeest op het Lucas Bolwerkvanaf (zie de foto's)2012: Ontmoet oost


November 2012 opende het monumentale schoolgebouw aan de Mgr. van de Weteringstraat 13a haar deuren voor het culturele wijkevenement Ontmoet Oost 2012.
De veertien kunstenaars die er hun atelier hebben, gaven een kijkje in de keuken, er was muziek door artiesten uit de wijk, er werd gezongen in het trappenhuis en beneden in de hal kon je terecht voor heerlijke koffie en thee van 925Barista.

Bij Danscentrum Utrecht volgden kinderen dansworkshops en bij ouderparticipatie crèche De Villa werden zij onthaald door Clown Raco. Maar er werd ook geschilderd bij De Villa; onder leiding van een kunstenares maakten kinderen een echt schilderij op doek.
Theatergroep ZusZieZo trad op met voorstelling 'De grote boodschap'.

Meer dan 500 bezoekers hebben genoten van wat er te beleven was.


2011: Het begin

De eerste helft 2011 gebeurden er voornamelijk dingen achter de schermen. In april is de stichting officieel opgericht en een cultuurmakelaar aangesteld die op 1 juni aan de slag ging. Vanaf dat moment is Cultuur in Oost naar buiten getreden en heeft verschillende activiteiten voor de wijk georganiseerd.

Tijdens het Uitfeest in september waren we te gast bij Kunstuitleen Utrecht en presenteerden het bestuur en de cultuurmakelaar Pieternel Linssen zich aan het publiek. Ook droeg Diane Siemelink gedichten voor, had Daphne de Vos de kas ingericht met haar 'knuffels met muziekje' en las Titia Vaags verhalen voor geschreven door haar cursisten.

Oktober en november stonden in het teken van De Kunstlounge. Bij dit nieuwe initiatief van Cultuur in Oost en De Wilg maakte het publiek kennis met acht kunstenaars uit de wijk. Er traden verschillende singer-songwriters en dichters op, maar er was ook een podium voor een beeldend kunstenaar, een band en een schrijfster van fantasy verhalen.

Ontmoet Oost vormde een mooie afsluiting van 2011.