MENU Cultuur in Oost

Programma filmfestival: Kunst en Architectuur

Auditorium - KUNST en ARCHITECTUUR

    Blok 1 11.00 - 13.00

-De geest van de Werf (30 min)    regie Sherman de Jesus

Filmmaker Sherman de Jesus ging op zoek naar het mythische gehalte van de Oudegracht in Utrecht. In dit filmgedicht met lyrische en droomachtige beelden van de werven en de onderaardse gewelven doemt het wonderkind Mozart op dat, samen met zijn zusje, bij het ochtendgloren door de stad zwerft. In een andere scène maken kariatiden zich los van de Winkel van Sinkel om te gaan stappen in de stad. Een naakte vrouw op een fietst rijdt onverstoorbaar langs de grachten.-Utrecht aan Zee     regie Jan van den Berg

    *Lijnen van verbeelding-Dick Bruna ( 13 min)

over de bedrieglijke eenvoud van het werk van Dick Bruna die met zijn strakke en toch zachte lijnen kinderen van alle leeftijden over de hele wereld wist te raken.

  

  *De gebogen lijnen van Sybold van Ravesteijn (13 min)

in dit portret komt de beroemde architect zelf aan het woord en schept architect Antoni Folkers een kleine hommage voor hem in Park Bloeyendaal.

    *Het blik van Jos Stelling ( 13 min)

De Utrechtse cineast, Jos Stelling oa bekend van Marieke van Nimwegen, De Vliegende Hollander
vertelt over zijn jeugd in de buurt Abstede en hoe zijn avonturen met een filmblik de basis zouden vormen voor zijn carrière.

-De Zero Revolutie (53 min)    regie Sherman de Jesus

Henk Peeters vertelt het verhaal van kunstenaars Henk Peeters, Armando, Jan Schoonhoven en Jan Henderikse. De NUL-kunstenaars reflecteren op de internationale ZERO-beweging waarin Henk Peeters als sleutelfiguur en organisator optrad.

    PAUZE  BLOK  2 13.15 - 15.15

-De Stoel van Rietveld (53 min)    regie Lex Reitsma

De wereldberoemde rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld vormt het beeldicoon van De Stijl in ‘De canon van Nederland’. De publicatie De stoel van Rietveld is het resultaat van een zoektocht naar het ontstaan, het gebruik en de receptie van de stoel door kunsthistorica Marijke Kuper en in beeld gebracht door grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma.


- Rietveld ruimtekunstenaar

nadere informatie volgt

-Zen in de Polder (38 min)     regie Bertus en Marco Mulder

Uit pure inspiratie heeft de architect Bertus Mulder, oud cursist van Rients Ritskes een film gemaakt die een ode is aan het zenvolheid van het Nederlandse landschap. Hij schrijft daarover zelf: ‘Het landschap dat zich met zijn weidsheid, zijn lange zichtlijnen en de overal zichtbare horizon opent naar het Heelal, naar de Kosmos. Lopen of fietsen in dit landschap leidt in het ritme van de beweging tot inkeren in jezelf en tot het ervaren van de kosmische dimensie van het bestaan.

PAUZE      BLOK 3 15.30 - 17.15

-Malando, het nieuwe leven van de Tango ( 30 min)  regie Martijn Schroevers

Muziekdocummentaire over het tango-orkest van Danny Malando, kleinzoon van de wereldberoemde accordeonist Malando.

-Architectuur in Oost (4 x 12 min)        regie Tie van der Horst


Portretten van markante gebouwen in Utrecht Oost en de Uithof en hun architecten

De Dubbele Villa aan het Wilhelminapark van Bjarne Mastenbroek

De WaterKrachtkoppelingsCentrale van Liesbeth van der Pol

Het Hijmans van den Berghgebouw van Erick van Egeraat

Het Minnaertgebouw van Ector Hoogstadt