MENU Cultuur in Oost

Programma filmfestival: Jong Talent

Dining Hall - Parterrezaal JONG TALENT

Blok 1  11.00 -13.00

Nature all rights reserved (22 min)       regie Sebastian Mulder

Deze korte documentaire onderzoekt de rol van natuursimulaties in onze samenleving. In hoeverre voldoet kunstmatige natuur aan de behoeften van de stadsbewoner?


-Het Jonge Sprookje (20 min)    regie Cassandra Offenberg

Uit de bocht vliegen met je vrienden, dansen tot je opgaat in roze rook en de auto pakken naar Frankrijk… jong zijn, een neonkleurige droom van extase.
Maar onderweg is er ook de realiteit van het alledaagse. Zoran, 22, belichaamt en overdenkt ‘de mooiste tijd van je leven' in een film die je wilt ervaren.

De opmars van YouTube (25 min)    regie Jochem Gunster

Een documentaire over de wereld van YouTube. Een onbekend fenomeen verteld door de ogen van een verbaasde filmstudent.
Wat speelt zich eigenlijk op de grootste video-streaming website van de wereld?
Objectief en oprecht worden vragen gesteld YouTubers, want er zit natuurlijk veel meer achter dan gewoon het maken van 'simpele' videos. Wat doet het nou met je om dag in dag uit videos te produceren? Hoe is het om YouTuber te zijn en wat komt daar allemaal bij kijken? Wat is het publiek en hoe lang zijn ze bezig met het maken van een video? Waar verdienen ze nu precies hun geld mee?

-Tabee (20 min)    regie: Jotte den Dulk

Portret van Jacques die afscheid neemt van zijn bedrijf, een boerencamping met caravanstalling, dat is gehuisvest bij zijn woonhuis, de oude boerderij van de ouders van zijn vrouw op het Limburgse platteland. De nieuwe eigenaren zijn van plan er een kleinschalige zorginstelling te huisvesten, met behoud van de camping. Jacques' verstand zegt dat hij er goed aan heeft gedaan, maar zijn gevoel zegt iets anders.

-Salem Reed (20 min)    regie: Claire Meulemeesters

De documentaire Salem Reed verhaalt over een Utrechtse Dragqueen . Waar Nielson van Amerongen overdag een rustige, ietwat verlegen creatieve jongen is, transformeert hij een paar avonden per maand in Salem Reed, een extravagante, vurige queen, die blaakt van het zelfvertrouwen vertellen de makers. ‘In de film zijn ze op zoek gegaan naar de identiteit van twee uiterste persoonlijkheden. Want wie is Salem en wie is Nielson?


    PAUZE      BLOK  2 13.15 -= 14.55


-Coco Cabassa (53 min)        regie: Klaartje Til

Intiem portret over de Tunesische feministe Kaouthar Darmoni. Via gesprekken en interviews met haar en enkele sleutelfiguren uit haar leven horen we hoe Kaouthar, “Coco’ zich heeft ontworsteld aan de ketens van een vrouwonvriendelijke samenleving en conservatieve familie en naar Europa is gegaan Tot haar schrik bleek Europa niet zo vrij zijn als ze had gedacht. Emancipatie bleek hand in hand te gaan met het wegstoppen van vrouwelijkheid.
Inmiddels benoemd tot universitair docent in gender studies, begint haar volgende missie: deze vrouwelijkheid terugbrengen met haar 'Goddess (Belly)dance' methode.
Hoewel ze het haatte om in Tunesië te leven, wordt in de documentaire duidelijk hoe zielsveel Kaouthar nog houdt van de Arabische cultuur en deze elke dag nog mist.

-Musical Faces ( 25 min)     regie: Bas Galesloot

Musical Faces is een film over het Utrechts Conservatorium. Vijf muziekstudenten vertellen over hun opleiding en ambiies. Elke student staat voor een andere stroming binnen de school. Hierdoor wordt duidelijk wat het Utrechts Conservatorium allemaal te bieden heeft.


-Net zo handig (25 min)    regie: Jousha Brouwers en Catharina Hoogendoorn

Een documentaire over twee violistes -die beide een arm missen- maar met behulp van een prothese hun passie kunnen uitoefenen. De twaalfjarige Qing staat aan het begin van haar muzikale reis terwijl Elize al veel ervaring heeft als muzikante.


    PAUZE      BLOK 3 15.15 - 17.15


-Until the Quiet comes (20 min)
    regie: Yaron Cohen


De 87-jarige Torro vluchtte tijdens de oorlog in de jaren negentig van Abchazië naar Georgië. Daar woont hij nu in een vervallen huis, samen met zijn neef en diens vrouw. Ze zijn vanwege gebrek aan eten, geld en warmte tot elkaar veroordeeld. Ondanks Torro’s veerkracht begint de situatie zijn tol te eisen. Tragiek, humor en wodka wisselen elkaar af in deze documentaire over levenskracht en vergankelijkheid.


-Het Levenshuis (57 min)     afstudeerfilm Yuri Keukens en Bas Galesloot

In deze documentaire volgen we de lotgevallen van Serge, een aan drugs verslaafde jongeman uit Novosibirsk, een stad in Rusland. In 'Het Levenshuis', een opvangsoord gerund door voormalig verslaafden, poogt Serge af te rekenen met zijn uitzichtloze bestaan als gebruiker van heroïne. Religie is in dit gezelschap van ex-verslaafden de drijvende kracht achter hun pogingen het verleden achter zich te laten.


-Another Shot (32 min)     regie: Marijn Maas

Filmliefhebber Marijn Maas uit Utrecht Oost is autodidact. Another Shot is in Utrecht opgenomen en vertelt het verhaal van een jongen die wordt opgebeld door zijn toekomstige zelf. De film werd vorig jaar geselecteerd voor het Shorts programma van het Filmfestival In Cannes. De voormalig UC student is na zijn bachelors neurowetenschappen in 2016 verhuist naar Londen omdat hij daar werd aangenomen op de prestigieuse Londen Film School.